Fia med Knuff regler

1
1436
Fia med Knuff regler

Fia med knuff är ett roligt, nostalgifyllt familjevänligt spel. Fia med knuff, eller fia ludo som är fia med knuff engelska namn, kan spelas av 2 till 4 spelare. Det är lättspelat, och går helt enkelt ut på att bli av med dina pjäser från ditt lilla bo. Var det ett tag sen du spelade ett fiaspel? Gå inte i panik! Vi finns här för dig, och genom denna guide förklarar vi alla fia med knuff regler. Så läs vidare om ditt minne försvunnit med åldern.

Förbered fia med knuff spelplanen

Ett köpt fia med knuff spel kommer med allt man behöver. Men utseendet på spelplanen beror givetvis på vilken tillverkare man köper spelet av. Oavsett så är principen den samma, och även de fia regler som finns. Ni får färgpjäser som ska placeras i motsvarande färgområde. Det finns 16 spelpjäser, och fyra stycken i varje färg (de klassiska färgerna är blå, röd, gul och grön). Med ett ludo spel följer såklart en tärning med, som har nummer 1 till 6.

Varje spelare bestämmer sig för en färg de vill spela med, och väljer motsvarande spelpjäs. Dessa spelpjäser placeras i sitt bo. Detta är den färgade cirkeln/kvadraten etc. i vardera hörn som rymmer alla de 4 spelpjäserna.

Nu kör vi igång spelet

Först och främst så ska ni bestämma vem som kör igång spelet. Detta kan ni göra genom att låta varje spelare slå tärningen. Den som slår högst får börja. Är det barn med i spelet kan man köra med att den spelare som är yngst får börjar. Därefter fortsätter ordningen medsols från första spelaren.

För att få en spelpjäs ur sitt bo måste man slå en 6: a på tärningen. Om detta inte lyckas på första försöket, går turen vidare. Detta fortsätter fram tills man slår en 6: a.

När man lyckats ta sig ur sitt bo, får man slå igen. Antal steg man får gå baseras på den siffra som visas på tärningen vid ett slag.

Slår man en 6: a igen, får spelaren välja att antingen gå ut med ännu en spelpjäs, eller slå på nytt.

Fia med knuff!

Fia med knuff blir det om du hamnar på samma plats som en motståndarens spelpjäs. Om detta händer, måste motståndaren ta tillbaka dennes spelpjäs till sitt bo. Sedan fortsätter ert fia spel som vanligt, och motståndaren måste rulla en 6: a igen för att få ut sin spelpjäs på nytt.

Spelets slut

För att vinna på fia med knuff ska ens fyra spelpjäser röra sig ett varv runt spelplanen. De flesta spelpjäser har utgång i mitten. Att endast få en spelpjäs runt spelplanen mot mittensektionen gör dig alltså inte till en vinnare. Fortsätt kasta dina slag, och gör det strategiskt så att du får hem en pjäs åt gången. Den första spelaren som lyckats få alla spelpjäser tillbaka hem i säkerheten vinner hela spelet.

Observera att man måste slå det exakta antalet på tärningen som krävs för att få spelpjäsen till mållinjen. Till exempel, om du endast har 1 steg kvar till mållinjen, måste du slå en 1: a på tärningen. Slår du till exempel en 3: a, måste du istället gå ett steg fram och två steg tillbaka. Såklart spelar olika umgängen med olika regler. Beroende på hur lång tid ni vill spela kan ni såklart justera reglerna som redan finns.

Variationer av spelet

Likt alla andra spel finns fia med knuff i en mängd olika utgåvor. Beroende på tillverkare kan du få klassiska fia med knuff, men du kan även få mer avancerade och speciella utgåvor. Du kan hitta fia med knuff på engelska, och även spela det gratis online. Principen och regler fia med knuff är dock generellt de samma: alltså att så snabbt som möjligt få sina spelpjäser i säkerhet.

Vi hoppas att du efter denna lilla genomgång antingen för första gången ger dig på spelet, eller bestämmer dig för att damma av brädspelet som ligger och skräpar på vinden.

1 COMMENT

  1. Vad händer om man fått in alla polletter i mittenfilen men inta tagit ut någon? Då kan man inte backa heller när man slår för högt. Står man över då?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here