Kortspel

Augusti månad är snart över och vi går in i den sista sommarmånaden innan den kalla, skandinaviska hösten tar över. Vi vet att vinterhalvåret är fyllt av regn och slask men ändå kommer det som en chock för oss varje år. Vad ska man egentligen göra när det kalla vädret tar över? Morgondoppen, parkhängen… allt vi hade frihet till att göra övergår nu till trista, kalla och mörka dagar. Men vi ska inte vara allt för ledsna, sommaren kommer igen! Till dess krävs det att man fördriver den fritid man har, och vad passar då inte bättre än spel och framförallt: kortspel!

Att spela kortspel ska vara ett lätt sätt att fördriva sin tid på och ett roligt sätt att spendera tid med sina nära och kära. Här listar vi 5 olika kortspel som också räknas som populära och enkla kortspel värda din tid. Vi diskuterar lätta kortspel såväl som mer avancerade, och går igenom regler kortspel, så att du kan hitta något som passar dig. Några av de spel vi diskuterar kan du dessutom enkelt installera på din smartphone, surfplatta eller bärbar dator.

1.    Patiens

Ett gammalt kortspel som ändå lyckas vara tidlöst är Patiens. Ett kortlek spel som kan spelas både på datorn och med riktiga kort. Ett perfekt kort spel att fördriva de kalla kvällarna under de sista månaderna på året, oavsett om du är ensam eller ej.

Så här spelar du:

Som spelare utmanar du andra spelare att göra fyra buntar med kort (en för varje färg). Lekfältet, eller huvudbordet, är den nedre bunten. Kortspelet går ut på att ordna alla kort i ordning i sina rätta färger. Man är färdig genom att ha en hög för varje färg. Det finns dessutom en mängd olika typer av patiens att spela. Du kommer garanterat att hitta en variation som passar dig!

2.    Tecknet/Kotte/Games/Knekten etc…

Ett spel med kort som är lite mer engagerande än föregående är Tecknet/Kotte/Games etc… Kärt barn har många namn. Beroende på vart du kommer ifrån, har du förmodligen vuxit upp med ett namn som någon annan aldrig hört om. En del säger tecknet, andra säger “games“ eller till och med “kotte kortspel”. Oavsett vad man kallar det, så är reglerna de samma. Ett trevligt spel att spela med dina närmsta vänner eller familjemedlemmar. Men var beredd på att det kan uppstå tillfälliga konflikter! Det är dock fortfarande ett riktigt trevligt familjespel man aldrig blir trött på.

Så här spelar ni:

Man ska vara fyra spelare, och dela upp sig i lag på 2. Bägge lag bestämmer sig för ett tecken man ska signalera till varandra. I handen ska varje spelare ha 4 kort, och man ska samla på spel kort i samma valör. En spelare drar ett kort från högen, och så skickar man runt korten. När en lagmedlem har 4 kort i samma valör, ska man signalera detta med sitt tecken till den andra lagmedlemmen. När ni båda är redo slår ni på varsin hög på bordet. Spelet är över när alla kort från de två högarna på borden är slut. Det lag med flest poäng vinner.

3.    Ekarte

Ekarte kortspel är ett gammalt kortspel som än idag tycks vara populärt. Det är av franskt ursprung och man satsade ofta pengar i det förr. Såklart är det inte ett måste att satsa pengar, men det kan vara extra spännande om man spelar med någon man känner väl. Det är ett två-mans spel, men kan även spelas av en grupp. Ett spel som kräver lite mer tänkande än många andra, men som fortfarande är minst lika roligt.

Så här spelar du:

Man spelar med 32 kort och rangordnas från kung, dam, knekt, äss, 10, 9, 8, 7. Spelarna får 5 kort var, och nästa kort läggs med framsidan upp för att ange trumffärgen. Spelet går ut på att vinna flest stick genom att byta kort i handen för kort i korthögen. Detta utbyte sker efter överenskommelse och kan inträffa flera gånger innan första sticktagningen spelas. Ett bra kortspel för den tävlingsinriktade kortspels-älskaren!

4.    Finns i sjön/havet / Gå och fiska

Vilken nostalgitripp! Tänker man tillbaka på barndomen och vilka roliga kortspel man spelat som liten, tänker nog de flesta på just detta. Finns i sjön är ett roligt spel som kommer att roa och underhålla även de yngsta kortspelarna. Ska du spela kort med familjen är detta en klar favorit! Det spelas oftast med 2-5 spelare, men så många som 10 stycken kan spela.

Så här spelar ni:

Fem kort delas ut till varje spelare, eller sju kort om det finns tre eller färre spelare. De återstående korten delas mellan spelarna, vanligtvis spridda i en hög som kallas ”havet”.  Spelaren vars tur det är ber en annan spelare om sina kort av en viss valör. Om motståndaren inte har kortet, säger man “Finns i sjön” eller “Gå och fiska”. Då drar spelaren ett kort från “havet” och placerar det i sin egen hand. Sedan är det nästa spelares tur – såvida det inte är kortet man bad om, då spelar man igen. När man har 4 kort av samma valör bildar det ett par och korten ska placeras med framsidan framför spelaren. När alla kortuppsättningar har lagts i par slutar spelet. Spelaren med flest par vinner då.

5.    Skitgubbe

Ett annat klassiskt spel som många av oss säkert vuxit upp med är Skitgubbe. Det kan spelas av 2-4 personer, och går ut på att bli av med alla sina kort så fort som möjligt. Spelaren som sist blir av med sina kort blir utnämnd till den så kallade “Skitgubben”. Ett bra kortspel som kan spelas under höstens alla gråa kvällar med familjen eller vännerna. Även detta kan skapa mindre konflikter, så var säker på att ni har ett bra förhållande innan ni startar!

Så här spelar ni:

Ni börjar genom att lägga ut tre kort med baksidan uppåt framför er. Därefter ytterligare tre kort på denna hög, med framsidan uppåt. Ytterligare 3 kort delas ut till var spelare, som man håller i handen. Resterande kort läggs i en hög i mitten med baksidan uppåt. Man lägger ut ett kort i mitten, och sedan ska nästa spelare lägga ett kort i högen som är högre, eller en trumf. En trumf i detta spel är en 2:a eller en 10:a. 2:an sänker valören till det kort du väljer. 10:an vänder bort högen. Har man inte ett kort av högre valör eller en trumf när det är ens tur, plockar man upp ett straffkort från högen. När korten i mittenhögen är slutspelade, ska man bli av med de 6 kort framför en. Den första som blir av med alla kort vinner, den sista blir “skitgubben”.