Kalaha regler

0
1702
Kalaha regler

Föreställ dig en regnig sensommarkväll, du och din partner eller kompis sitter med ett glas vin. Ni har redan sett klart på alla avsnitt av er favoritserie och känner inte riktigt för att börja på en ny. Vad passar då inte bättre med ett hederligt gammalt brädspel? Förhoppningsvis så har ni ett Kalaha-spel liggandes någonstans.

Kalaha är en form för Mancala-brädspel som älskas av människor världen över. Dessa spel kalaha ryktas härstamma från afrikanska och asiatiska samhällen, men har även blivit en stor favorit bland svenskar. Kalaha är förmodligen den mest välkända av dessa spel, och finns i många familjers “spelskåp”. Det är ett kul spel för två som kan spelas med familjemedlemmen, partnern eller kompisen. Men hur spelar man kalaha, vilken kalaha strategi ska man ha och vilka kalaha regler finns det? Läs vidare för att ta del av vår guide samt vår recension av sällskapsspelet.

Kom igång

Kalaha är ett brädspel för två personer. För att komma igång ska du/ni såklart därför börja med att införskaffa ett Kalaha spel om ni inte redan har det. Men man kan även till sin fördel spela kalaha online gratis. Detta kan vara en god idé om man varken har pengar eller känner någon som är sugen på att spela. Har du ett kalaha trä-spel liggandes hemma redan är det viktigt att du kollar om det är tillräckligt med spelkulor i. Om det inte är det blir det klurigt att spela, precis som det är svårt att spela kort utan tillräckligt med kort.

Placera sedan spelplanen på ett bord mellan spelarna. Hålen, även kallade ambo, ska fyllas med 6 kulor per ambo. Det stora hålet, Kalaha, ska inte innehålla några kulor vid spelets start. Det finns en variation av spelregler kalaha har, men vi har valt att använda oss av de mest traditionella i denna lilla guide.

Hur man spelar

Bestäm vilken spelare som börjar första omgången, t.ex. genom en enkel lottdragning eller att den som är äldst börjar. Denna spelare väljer sedan vilken ambo hen vill starta med, och plockar därefter upp alla spelkulor från denna. Därefter fördelas spelkulorna en efter en åt höger i följande ambo, inklusive Kalaha om denna passeras. Om den sista spelkulan placeras i Kalahan får spelaren en ny tur. Detta kan upprepas flera gånger innan det är den andra spelarens tur. Observera att man inte kan placera en spelkula i motståndarens Kalaha.

Under spelets gång kommer ambon på bägge sidor att tömmas. Om en spelare lägger sin sista spelkula i en tom ambo på sin ambo, och det finns en ambo med minst en kula på motståndarens sida, avslutas omgången med att både den sista kulan samt kulan på motsatt sida hamnar i spelarens egen Kalaha.

Spelets slut

Spelet är över så snart en av spelarna har slut på kulor på sin sida. Spelaren som fortfarande har spelkulor kvar i sina ambon behåller dem och lägger dem i sin Kallaha. Den spelaren med flest spelkulor i sin Kalaha vinner spelet. Som du säkert förstått är detta brädspel inte jätte avancerat bara man lär sig de regler kalaha innefattar. Det kan ta sin tid i början, men efter några rundor sitter det.

Strategier

Trots att Kalaha må vara ett relativt enkelt brädspel som kan ta relativt snabbt att lära sig, så tar det tid att bemästra det. En bra strategi är att satsa på att hamna i en tom ambo istället för att stanna i sitt eget bo. Då får du din motspelares spelkulor. För att kunna bemästra kalaha och lära dig principerna för spela kula regler så krävs det engagemang. Se till att spela ofta, oavsett om det är online eller med ett fysiskt brädspel. Övning ger färdighet, som de säger!

Vad vi tycker om Kalaha

Kalaha är ett helt fantastiskt brädspel som passar barn såväl som vuxna. Du kan med fördel spela det med ditt barn, men då rekommenderas det att ni börjar med tre kulor per ambo. Detta för att underlätta men också för att förkorta spelet. Vi anser spelet vara en bra form för hjärngympa, men också ett sätt att helt enkelt komma närmre sina nära och kära. Finns det något bättre sätt att njuta av tid tillsammans än med ett sällskapsspel? Skulle inte tro det.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here