Monopol regler

0
3169
Monopol regler

Att spela monopol väcker många minnen, goda såväl som onda. Den välkända monopol mannen är en karaktär vi alltid kommer minnas. Men så har även familjefejder har uppstått, och vi kan alla relatera till irritationen eller lyckan som bubblat inom oss en spelomgång. Är det första gången du spelar Monopol, eller behöver du helt enkelt friska upp minnet igen? Då är denna guide till för just dig. Här går vi igenom monopol spelregler och instruktioner, men det kan även vara smart att läsa redan existerande hasbro monopol regler.

Meningen med spelet:

Monopol går ut på att bli den rikaste spelaren genom att köpa, sälja och hyra egendomar i form av (oftast) fastigheter. Det finns klassiska Monopol svenska, monopol junior, eller mer avancerade versioner. Oavsett vilket monopol du väljer, så är dess monopolregler oftast de samma. I en del, nyare versioner kommer även monopol med kortläsare så att man kan spela monopol med kort. Och såklart finns det enstaka fall där det är olika monopoly regler.

Förberedelser:

Spelet kommer i en låda med en monopol spelplan och pjäser samt en instruktionsbok med spelregler monopol. En Monopol spelplan svensk är klassisk och följer standardmodellen. Spelplanen placeras ut och man placerar sina kort med baksidan uppåt. Varje spelare väljer en spelpjäs som de önskar spela med. En person utses till att vara den så kallade “bankmannen”, men givetvis är denna person också en vanlig spelare under spelet.

Hur mycket pengar man ska ha i monopol beror på umgänge till umgänge. I monopol original, den klassiska versionen, får man 30.000 monopol pengar i monopol startkapital som fördelas på olika sedlar. Hur mycket pengar i monopol man väljer att spela med beror såklart på hur länge ni orkar spela. Resterande pengar monopol går till banken.

Vad gör banken?

Förutom att hålla koll på monopol regler pengar ser även bankmannen över fastigheterna innan och efter ett köp. Banken säljer och genomför monopol auktion samt kan låna ut pengar till spelare. Banken samlar alla beskattningar, böter och lån som spelare genomför. Bankmannen styr de regler monopol som bestämts.

Spelets gång

Varje spelare turas om att slå tärningen, personen utsedd till bankman börjar. Spelaren med högst siffra på tärningen får därefter börja. Denne placerar sin spelpjäs på markeringen “GÅ” och slår tärningen. Antalet som visas på tärningen är antalet steg spelaren får gå på monopol gator. När din omgång är klar, är det spelaren till vänsters tur. Beroende på vilken ruta du hamnar på så får du olika möjligheter. Du kanske får möjlighet för att köpa en egendom. Men det kan också vara att du måste betala ränta, skatt, dra ett chans-kort eller hamna i fängelse. Varje gång en spelare går förbi “GÅ” får hen 4 000 monopolpengar i belöning.

Att köpa fastigheter

När en spelare hamnar på en bricka som representerar en egendom som inte ägs av någon kan hen köpa denne. Spelaren mottar då ett kort, eventuellt ett litet hus, som hen kan ställa på platsen.

Man måste betala hyra…

Hyra måste betalas. Hamnar en spelare på en annan spelares fastighets-bricka på gator i monopol, måste denne betala hyra. Priset på hyran står listat på fastighetsägarens spelkort. Ju fler fastigheter en spelare har i en viss kategori, ju dyrare blir hyran. En fastighetsägare kan dessutom uppgradera sin fastighet, och då blir hyran även dyrare. Beroende på monopol spel så kanske man börjar med en lägenhet, sedan ett hus och till sist ett hotell. Man får alltså fler nya monopol pengar ju oftare någon hamnar på ens bricka.

Chans- eller välgörenhetskort

Om en spelare hamnar på en plats markerad med antingen ett chans- eller välgörenhets monopol kort får hen dra ett kort från högen. Dessa kort kan antingen göra spelaren gott eller dåligt. Det kan göra att hen tjänar pengar, men även skicka hen till fängelset. Ibland kan kortet dock även fungera för att komma ut ur fängelset.

Fängelset

Under spelets gång kan man hamna i monopol fängelse om man hamnar på en ruta eller drar ett kort märkt med detta eller slår lika tre gånger i följd. För att komma ut ska man slå lika någon av de tre första slagen efter hen hamnat där, eller använder sig av ett “komma ur fängelset”-kort. Detta kort kan även köpas av en annan spelare för en summa motståndaren bestämmer. Men spelaren kan även betala 1000 kr för att komma ut innan du slår tärningen.

Monopol regler fri parkering

Fri parkering monopol innebär att en spelare som landar på denna bricka inte får pengar, fastighet eller belöning av något slag. Det är helt enkelt en “gratis” viloplats.

Spelets slut…

Om ni inte vill spela under hela kvällen kan man sätta ett larm på en eller två timmar. När tiden går ut, räkna den med högst förmögenhet! Men i klassiska monopol spelar man tills alla spelare förutom en gått i konkurs. Är du trött på att spela med dina familjemedlemmar eller vänner kan du med fördel även spela monopol gratis på nätet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here