Plump regler

0
1210
Plump regler

Plump är ett kortlek spel som har varit en favorit bland svenskar i åratal. Den engelska motsvarigheten kallas för “Oh Hell!”, men vi har faktiskt ingen aning om hur plump regler fick dess svenska namn… Oavsett så är det ett riktigt familjespel, som kräver en del tänkande och en bra strategi. Ett fruktansvärt roligt spel som passar festen lika bra som myskvällen. Men det kan till fördel även spelas online, på din dator eller mobilen.

Har du glömt reglerna då det var längesen och nu ska spela plump med dina nära och kära? Oroa dig inte, här går vi igenom kortspel plump regler här. Vi tipsar dessutom i sluten om några tricks så att du ska lyckas vinna över dina vänner eller familjemedlemmar.

Plump: Generellt om Plump spel och Plump kortspel regler

Innan vi kör igång är det värt att nämnas att kärt barn har många namn. Plump kortspel kallas även för plupp spel ibland, eller plumpen. Beroende på vart i Sverige du vuxit upp så kallar du det säkert något annorlunda än människor du möter senare i livet. Samma regler gäller dock för dessa kortspel, trots att några små ting förmodligen skiljer sig åt.

Här följer i alla fall några av de viktigaste plump spelregler som existerar samt några praktiska råd:

  • För att spela plump ska man vara minimum 2, men helst 3 och max 5
  • Man ska använda sig av en kortlek på 52 kort
  • Inga jokrar i en plump kortlek
  • Det är praktiskt att föra ett spelprotokoll
  • Två är lägst – ess är högst
  • Om man väljer att spela med trumf, bestäms dess färg genom att vända upp ett kort ur leken.

Hur spelar man plump?

Innan ni sätter igång med spelet rekommenderas det att en av er går igenom de plump kortspel regler som finns. För att alla ska njuta av spelet är det viktigt att alla spelare känner till de regler plump har.

När alla är bekanta med reglerna väljs en “dealer” ut, alltså givaren av korten. 10 kort delas ut av dealern till varje spelare i början av spelet. Personen bredvid dealern meddelar denne hur många “stick” hen vill ha. I första omgången är det 10 stycken givar, i nästa 9 och så vidare.

Viktigt:  När alla spelare meddelat hur många sticks de vill ha, så är det viktigt att man ser till att dessa inte går jämnt ut. Antalet stick som man bestämmer sig för får alltså sammanlagt inte gå jämnt ut med de kort man har på handen under respektive omgång. Om man är en grupp med 3 spelare som har 10 kort på varje hand, där två väljer 5, måste den sista personen välja 1 eller fler sticks.

Så kommer man igång

Den spelare som meddelat flest sticks kör igång spelet. Har två spelare sagt samma antal börjar den som sa det först. Man ska lägga ut ett kort på mitten, och den med det högsta kortet vinner omgången. Man måste alltid lägga ut samma symbol i mitten som den spelare som började omgången. Till exempel: om en spelare lägger en ruter åtta, vinner den spelare som lägger det högsta kortet ur färgen ruter sticket.

Poängräkning

Lyckas man plocka antal kort som man sagt, sätter man en 1: a framför antalet stick man har. Har man tillexempel sagt 7 sticks, får man 17 poäng. Detta för man i protokollet, så att man har koll på hur många poäng var spelare har när omgångarna är slut.

Vinnaren av en omgång börjar nästa omgång. Spelaren får då lägga ut ett valfritt kort. Har nästa spelare inte färgen som spelas ut får man lägga vad man vill. Ett stick är först färdigspelat när alla fått lägga ut ett kort var.

PLUMP!

Att Plump kallas för Plump är inte en slump. Lyckas man inte få det antal stick man meddelat om i början av omgången, får man en plump. En plump är det samma som noll poäng och detta noteras i protokollet.

Hur vinner man Plump?

Ni bestämmer själva hur många omgångar ni vill spela. Plump kan vara ett evighetsspel om ni önskar detta. När man gissar rätt antal sticks, vinner man den omgången. Alla poäng först i ett protokoll, och den med flest poäng i slutet vinner. Den spelaren som spelat sämst har förmodligen därför många “plumpar” i sin del av protokollet.

Tips & Trix

Att bli duktig på ett kortspel kräver tid och engagemang, och ibland även bara tur. Ju mer du spelar, desto bättre märker du att du blir. Här följer lite tips & trix att tänka på så att du kan förbättra dina kunskaper:

  • Håll kort på dina kort på handen hela tiden.
  • Gör en plan för hur du ska undvika att få Plump.
  • Låt inte en förlorad omgång förstöra din vinnarskalle!
  • Lär dig de spelregler plump som finns, utantill.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here