Yatzy regler

0
1544
Yatzy regler

Yatzy är ett väldigt populärt tärningsspel både för större grupper eller ihop med dina syskon eller bästa vänner. En omgång Yatzy går ut på att slå 5 tärningar, och sedan beräkna den totala poängkombinationen. Ju bättre poängkombination desto större chans har du att vinna. Men hur spelar man yatzy? Det kan kännas förvirrande med de yatzy regler och yatzy poäng som finns.

Det finns som tur är en mängd guider och recensioner på nätet att ta del av. Vi har försökt sammanfatta de viktigaste principerna inom yatzy spel och yatzy regler, så att du med lite tålamod ska kunna njuta av Yatzy spelet. Samla dina familjemedlemmar, bästa vänner eller kanske bara din partner för en omgång Yatzy! Spelet kan dessutom spelas online om du hellre spelar själv. Det kan laddas ner som en app, så att du kan spela det på tågresan eller på soffan en söndagmorgon. Men du kan också surfa in på datorn och spela det där om du hellre önskar.

Förberedelser

För att kunna spela yatzy behöver man fem tärningar och ett yatzy protokoll. Köper du ett nytt yatzy så följer detta alltid med. Har ni inget protokoll finns det en yatzy mall att finna online. Det finns inte riktigt någon yatzy spelplan, utan det räcker med ett helt vanligt bord.

Det kan vara en god idé att välja en person som fyller i protokollet. När detta är valt, så kommer ni igång genom att alla spelare slår tärningarna en gång. Den spelaren som har högst värde på tärningarna totalt börjar första omgången. Sedan väljer ni hur ni vill turas om. Smidigast är att köra medurs.

Slå tärningen

Spelaren som är först ut slår alla fem tärningar. Denne har då ett val att antingen räkna poäng från slaget, eller rulla alla eller några av tärningarna igen. Spelaren får rulla tärningarna max tre gånger. Efter att hen rullat tärningarna tre gånger, måste spelaren räkna poängen.

Poängräkning

När en spelare fått en tärningskombination som denne är nöjd med, väljer hen en av de 13 kategorierna (listas under). Detta gör man genom att skriva antal poäng som blir totalt av de sammanlagda tärningarna. När man använt en av kategorierna, kan de inte användas igen under spelets gång.

Övre delen

På den övre delen av yatzy protokollet skriver du endast den siffra som står specificerad på tärningen. Slår du t.ex. 3 tärningar med värdet 4 på, så blir ditt totala poäng 12. Detta kan du alltså göra på alla siffror. Det smartaste är alltså att försöka få så många som möjligt av var och en av siffrorna och fylla i detta i protokollet.

Nedre delen

Till skillnad från den övre, handlar den nedre delen om kombinationerna och inte att få flest av en siffra. Du får, baserat på kategorien, poäng om du uppfyller kraven, men noll om du inte uppfyller de.

Tre- och fyrtal

För att få poäng för ett tre- eller fyrtal måste minimum 3 av tärningar slagna vara av samma värde. Om detta är fallet, sammanställer du prickarna på tärningarna och räknar ihop den totala summan. Slår du t.ex. 3 tärningar med värdet 5 på, får du 15 poäng totalt. Detta skrivs då in under kategorin “Tretal” på protokollet.

Liten och stor stege

Precis som i poker, får man poäng om man slår en stege. I yatzy kan man få poäng för både en liten och stor stege.

I en liten stege ska tärningarna visa siffrorna 4 tärningar med värde som följer varandra, alltså t.ex. 1,2,3,4. Då spelar den femte tärningen ingen roll. I en stor stege, ska värdet på alla tärningar följa varandra. En liten stege ger 15 poäng och en stor 20 poäng.

Kåk

Återigen, likt poker så kan man få kåk på yatzy. Detta innebär att man har 3 tärningar av samma värde, samt ett par. Poängen man får räknas samman av värdet på tärningar. Det bästa man kan få i kåk är 3 sexor och 2 femmor, alltså får spelaren då 28 poäng.

Yatzy!

Yatzy innebär att man får 5 tärningar med samma värde. Detta är alltså det bästa man kan få under en spelomgång, och ger spelaren 50 poäng. Det totala värdet beror alltså inte på värdet på tärningarna, det ger ALLTID 50 poäng.

Chans

Under chans-kategorin kan du fylla i vad du vill. Här räknar man alla fem tärningar. Denna kategori får inte fyllas i innan övre delen av protokollet är ifyllt. Chans-kategorin använder man sig av när man t.ex. slått en stor stege, men redan fyllt i denna kategori på protokollet.

Bonus i Yatzy!

Såklart kan man få bonus på yatzy! Många umgängen spelar med bonus yatzy, och andra inte. Det kräver hårt arbete, men är genomförbart. Du får en bonus genom att tjäna ihop 63 eller fler poäng i övre sektionen. Lyckas man med detta, får spelaren en yatzy bonus på 50 poäng. Om det är många yngre som spelar kan det vara en god idé att ändra på de spelregler yatzy ni har och sänka gränsen för att få bonus.

Läste även om Yatzy i Finland

Räkna ut vinnaren

I slutet av spelet beräknas alla spelares poäng. Den som får högst vinner såklart. Här läggs även bonusen, som nämnd ovan, till under avsnittet “totalt”. Maxpoäng på yatzy, den klassiska versionen, är 374 poäng. Att få maxpoäng yatzy sägs vara omöjligt, då det krävs maximalt med poäng på varje kast. Men vem vet, kanske det är någon som faktiskt lyckat med detta?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here