Chicago regler

0
1137
Chicago regler

Chicago kortspel är ett spel som härstammar från Sverige. Det sägs ha kommits på någon gång under 80-talet och sedan dess har Chicago kortspel varit väldigt populärt. Mest I Sverige, men det tycks också ha kommit till andra länder. Det klassas som en form för poker, och kan utan tvekan förgylla dig och dina vänners kväll. Oavsett om du spelar med pengar eller utan så är det en klar favorit bland alla. Men hur gäller de Chicago spelregler som finns, och hur spelar man Chicago poker egentligen? Vi försöker guida dig genom de Chicago regler vi känner till här!

Kom igång med Chicago kortspel

Chicago kortspel är menat för 2 till 5 personer, där man använder en kortlek med 52 kort. Man tjänar Chicago poäng genom att ha den bästa handen enligt de Chicago poker regler som finns. Men i slutfasen av spelet spelas också korten till stick, och poäng fås av vinnaren med den sista sticken.

Kortspel Chicago spelas medsols. Den första givaren väljs slumpmässigt, och därefter går turen att ge medurs efter varje omgång. Givaren delar ut 5 kort till varje spelare, ett i taget. En hand (omgång) består av tre faser.

Så här börjar man

Först och främst är det bra att ha en som för ett protokoll, så att det är koll på hur många poäng som tjänas. Innan ett Chicago spel börjar väljer man dessutom en spelare som blir givare. Denne delar ut kort till alla spelare som nämnt ovan. När alla fått sina Chicago kort får de byta de dem har på handen om detta önskas. Den spelare som sitter till vänster om givaren får byta först, och därefter får nästa till vänster byta sina. Detta fortsätter tills alla spelare är nöjda med de kort de har på handen. Den spelare med högst pokerhand poäng börjar omgången. Då tjänar denne poäng Chicago kortspel genom följande tabell:

Poängtabell

Ett par: 1 poäng

Två par: 2 poäng

Triss: 3 poäng

Stege: 4 poäng

Färg: 5 poäng

Kåk: 6 poäng

Fyrtal: 7 poäng (fyrtal i Chicago kan även nollställa alla andras spelare poäng)

Straight flush: 8 eller 11 poäng (även kallat färgstege)

Royal straight flush: 52 poäng, alltså omedelbar vinst (även kallat färgstege chicago, 10-ess)

Så helt enkelt är de bästa kombinationerna ett fyrtal eller en form för färgstege poäng. Att sikta efter en Royal straight flush må låta omöjligt, men det ger trots allt omedelbar vinst. Observera att det finns olika regler Chicago, och du möter säkert människor som spelar annorlunda än dig. Här har vi dock listat de mest klassiska spelregler Chicago har och den mest klassiska Chicago kortspel poäng-tabellen.

Spelproceduren är som följande…

När ni känner till de chicago kortspel regler som finns, börjar allvaret. Den personen som gjorde det första bytet börjar stickspelet. Hen lägger ut ett kort på spelplanen, och sedan ska resterande spelare lägga ett kort med samma färg. Om en spelare inte har ett kort av samma färg får denne lägga ut ett valfritt kort. För att vinna omgången krävs det att en av spelarna lägger ut det högsta kortet.

Varje spelare meddelar sin pokerkombination (från listan ovanför) som de har i sin hand, eller säger pass. Rundan fortsätter fram tills att det är givarens tur. Den kombination du tillkännager måste vara högre eller lika hög som föregående spelares kombination, annars ska du säga pass.

CHICAGO!

Vad kommer namnet Chicago in i bilden då? Tja, detta är något man bara ropar ut under spelets gång. Man kan ropa ut “Chicago” direkt efter sitt sista byta och innan stickspelet börjar. Då delar denne spelare ut ett kort även om det inte är hens tur. Att ta Chicago betyder helt enkelt att man tror sig kunna ta alla sticken i den nuvarande omgången. Om hen klarar det, tjänar spelaren 15 poäng. Om en annan spelare lyckas ta ett av sticken, får den som ropade “Chicago” minus 15 poäng istället. Observera att Chicago endast kan ropas efter första spelomgången/stickspelet.

Är det värt att fuska eller inte?

Observera att Chicago är ett spel som kräver pokeransikte, eftersom du aldrig behöver visa dina kort. Du kan alltså fuska, och påstå att du har en kombination som du faktiskt inte har. Detta kan dock vara en dum idé, eftersom du i slutändan måste visa dina kort. Visar du inte den kombination du hävdat, förlorar du omgången. Men att t.ex. ljuga om ett fyrtal Chicago kan vara lönsamt, då detta nollställer andra spelas poäng. Såklart är Chicago fyrtal därför även ett riskfyllt drag, eftersom andra spelare lätt kan misstänka fusk.

Målet med Chicago

Målet med Chicago kortspel är helt enkelt att vinna ett stickspel, alltså en omgång. När ett så kallat stickspel är vunnet, fortsätter spelet med att en ny givare delar ut nya kort. Chicago kortspel fortsätter fram tills att en spelare tjänat ihop 52 poäng i Chicago. Man spelar tills en spelare har 52 poäng eller mer i slutet av en hand/omgång. Spelar man med pengar, som många gör, vinner spelaren med flest poäng skillnaden mellan de andra spelarnas poäng. Normalt satsas det runt 1 kr per poäng, men såklart kan man spela med högre summor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here