500 regler

0
1073
Kortspelet 500 regler

Kortspel 500 eller Rummy 500, är ett populärt kortspel som kan spelas av 2–6 spelare. Det är en variation av det kända spelet Canasta. Det är ett socialt engagerande kortspel som blivit väldigt populärt i Sverige. Här går vi igenom de regler som finns för 500 kortspel så att du och dina vänner kommer gott igång!

Spel 500: grunderna

Antal spelare: 2 upp till 6, men bäst med två part.

Mål: Att tjäna 500 poäng genom att göra bud och ta stick.

Antal kort: Beroende på hur många spelare. I detta fall totalt 43

Förberedelser

Beroende på hur många spelare ni är så finns det olika kortspel 500 regler. Vi utgår från att ni är fyra personer och baserar våra 500 kortspel regler på detta antal.

  • Skapa 2 lag med 2 spelare vardera.
  • Varje lagkamrat sitter mitt emot varandra vid ett bord.
  • Ta bort de lägsta siffrorna i korthögen, vilket resulterar i att ni har 43 kort. I korthögen behåller ni alla ess i varje färg ned till 5 i bägge svarta färger och 4 i bägge röda färger. Alltså tar ni bort kort med värde 2, 3 och 4 i svart färg, och 2 och 3 i de röda färgerna.
  • Bestäm en givare. Givaren delar ut totalt 10 kort till varje spelare och lämnar 3 kort i mitten. Givaren delar sedan tre kort till varje spelare medsols innan 3 placeras i mitten av spelbordet. Sedan delas 4 kort ut till varje spelare medurs och därefter 3 kort till varje spelare. Hur korten delas ut beror givetvis på vilka kortspel 500 regler man följer.

Nu kör vi: Femhundra Kortspel

När korten är utdelade till varje spelare kan kortspel 500 sättas igång!

Nu ska det bestämmas vilken trumf som ska vinna över alla andra färger. För att kunna bestämma vilken färg du vill ha; kika på din hand och se vilken färg du har mest av samt högsta valör i. Har du t.ex. flera hjärter med höga siffror kanske din trumf ska vara hjärter. Detta ger dig större chans till att vinna fler stick.

I nästa steg bestämmer du hur många stick du tror att du kan vinna. Hur många stick du tror att du kan vinna beror på hur många kort du har på dig. För att vinna ett trick måste kortet du spelar har ett högre värde än de 3 andra korten som spelats av de andra spelarna. Har du inte bra kort på handen, kan du välja att stå över.

Hur är korten rangordnade?

Värdet på korten inom kortspel 500 beror givetvis på vilka spelregler ni följer. Här kommer en klassisk, enkel version av hur korten kan vara rangordnade:

  • Kort 2 till 9 är värda samma antal poäng som dess värde på korten. Detta eller att alla kort är 5 poäng.
  • Klädda kort (kung, knekt och dam) är värda 10 poäng.
  • Essen kan användas som en 1: a eller 14. Som 1: a är värdet 5 poäng, som 14 är det värt 15 poäng.

Dags att buda!

Spelaren till givarens vänster börjar budgivningen, och därefter fortsätter den medsols. Varje spelare kan välja att bjuda eller att säga pass. Om en person väljer att vara med, måste värdet på kortet vara högre än det tidigare budet. Om alla spelare säger pass kastar man allas kort och givaren delar ut nya.

Vinner du sticket kammar du hem potten. Du ska då ta 3 kort från mittenhögen. När du kikat igenom korten på din hand, kastar du de 3 minst användbara korten med framsidan ner. Färgen som vinnaren budar på nu är trumffärgen. Strategiskt sätt är det smartast att kasta kort med lågt värde.

Räkna ut vinnaren

Under spelets gång är det viktigt att föra ett protokoll. Har ett lag minus 500 poäng eller mindre förlorar de. Det lag som först tjänat ihop 500 poäng vinner en omgång kortspel femhundra. Ju mer ni spelar, och ju mer ni lär er regler 500 kortspel, ju bättre och roligare blir det!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here