Kortspel för 3 spelare

0
860
Kortspel för 3 spelare

Är det dags att samla dina närmsta vänner för en myskväll? Eller så kanske du ska spendera lite tid med dina mor- eller farföräldrar en söndag. Vad passar då bättre än att ta fram kortleken och köra en omgång kortspel som I gamla dagar? Många kortlek spel är anpassade för 2 eller 4 spelare. Detta kan förklaras av att det då är enklare att dela upp deltagarna I par. Men givetvis finns det roliga kortspel för 3 spelare också, som passar perfekt när en av vännerna inte längre kan komma.

Vilka är då de bästa spelen? Och vilka spel är lätta att lära sig om en av er inte känner till reglerna sedan innan? Det försöker vi svara på här.

Vilka spel är ni intresserade av?

Det finns en mängd kortspel för 3 personer idag, och ni måste bara välja något ni gillar mest. Det finns spel som är anpassade specifikt för 3 spelare, och så finns det spel som kan spelas av ett nästan oändligt antal personer. Sen finns det olika kategorier av spel. Det finns spel som är anpassade för att satsa pengar. Det finns väldigt tävlingsinriktade kortspel för tre, och så finns det kortspel som man spelar bara för att ha kul! Dessa typer finns det, men vilka är de mest populära tre-personers kortspelen, och vilka rekommenderar vi? Vi har valt två favoriter, och de listar vi här.

Finns i sjön

Finns i sjön är en riktig klassiker bland många hushåll. Ett spel för tre eller flera personer. Det är enkelt att lära sig, och en omgång behöver inte ta längre tid än en halvtimme. En kortlek på 52 kort utan jokrar ska användas. Enligt klassiska spelregler kör man med 7 kort per person, men det beror såklart helt och hållet på hur många spelare man är. För tre personer rekommenderar vi 6 till 7 kort. Resterande kort i korthögen läggs ut på bordet. Detta är den så kallade “sjön”.

Spelregler

Meningen med spelet är att man ska försöka samla på kort i samma valör. Yngsta spelaren börjar, och frågar en valfri spelare om ett kort. Har motståndaren detta kort, får spelaren som frågat den och får fråga en annan spelare, eller samma spelare om ett annat kort. Har motståndaren INTE kortet som efterfrågas säger motståndaren “Finns i sjön”. Spelaren som frågat tar då upp ett kort ur “sjön” Om kortet överensstämmer med det kort spelaren frågade om, får hen fråga efter ett kort igen. Om inte, får personen som blev utfrågad fråga efter ett kort denne samlar på.

När man har 4 kort av samma valör, t.ex. 4 hjärter 7, lägger man ner dem på bordet med symbolsidan upp. När alla kort i “sjön” är slut, räknar alla spelare ihop de fyrtal de samlat ihop. Vinnaren med flest fyrtal vinner.

Sjuan

Sjuan är ännu en klassiker! Detta kortspel kan med fördel spelas av tre personer, men är ni fler fungerar detta också. Man behöver endast ett kortspel med 52 kort och utan jokrar.

En person blir vald till givare. Denne blandar korten och delar ut korten till alla spelare. Är ni tre stycken får 2 spelare 17 kort och en spelare 18 kort. När alla spelare fått sina kort tar de upp korten och sorterar dem efter färg och valör.

Spelets gång

Spelaren med hjärter 7 börjar spelet. Detta kort läggs ut på spelplanen. Nästa spelare väljer antingen att lägga på detta kort, i en stege. Alltså kan nästa spelare lägga hjärter 6 eller hjärter 8. Spelaren kan också välja att lägga en 7: a i en annan färg. Spelet fortsätter, och går ut på att bygga stegar upp till kung eller ned till ess. Kan en spelare inte lägga ett kort, får denna stå över rundan och plocka ett straffkort från en annan spelare. Straffkort väljer motståndaren. Spelaren som först bliver av med alla sina kort på handen vinner.

  • Många kör med att man får bluffa. Detta gör spelet lite roligare tycker vi. Att bluffa i sjuan innebär att man kan låtsas att man inte har ett kort, så att man gör det svårare för en annan spelare att gå ut.
  • Har man så att man kan lägga alla sina kort under en runda får man göra detta. Alltså behöver man inte lägga ett kort åt gången.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here