Vändtia regler

0
879
Vändtia regler

Vändtia är ett familjekärt spel som är välkänt bland de flesta. Kortspelet passar 2–8 spelare, och spelas fördelaktig för dem som vill ha ett enkelt och snabbspelat sällskapsspel. Ni använder er av en standard kortlek med 52 kort och inkluderar inte jokrarna. Värdet på valören går från 2 till ess, med några undantag (läs mer om kortens värde under). Om ni inte känner igen namnet för vänd tian men däremot spelinstruktionerna, så beror det förmodligen på att de regler vändtia har liknar “Skitgubben”.

Såhär kommer ni igång med vändtia

Varje spelare får totalt nio kort att ha i handen. Tre kort med framsidan uppåt placeras framför varje spelare, varav tre kort med framsidan uppåt placeras på. Korten som ligger längst ner visas först längre in i spelomgången, när de kort som ligger ovanpå använts. Spelarna får byta de kort som ligger uppe, för att samla på sig så många “bra” kort som möjligt. Beroende på vilka vändtia regler ni är vana vid så kan kortens värde skilja sig. En del spelar med ess som valör 1, en del spelar inte med 4-tal. Här listar vi i alla fall den mest klassiska versionen av vändtia:

Kortens värde:

2: or – Sänker värdet på korten trots vad som ligger i mittenhögen.

10: or – Vänder bort mittenhögen och slänger bort den.

2 par av samma valör: – Fyra lika kort vänder bort hela högen och slänger bort den

Ess – Högsta kortet. Endast ess, 2: or, 10: or eller 4 lika kort kan placeras ovanpå.

Övriga kort: Övriga kort rankas från 2 och upp.

Spelprocessen

Efter att alla spelare är nöjda med de kort de har framför sig såväl som på handen så sätts spelet igång. Som nämnt finns det olika vänd tian regler, men normalt börjar den spelare med ett kort av lägst valör. Denne lägger ett kort i mitten, som bildar en mittenhög. Det mest strategiska är att börja så lågt som möjligt. Därefter ska spelaren medurs om föregående spelare lägga ett kort av högre valör, eller ett fördelaktigt kort som. en 10: a. Varje gång man slänger ett kort ska man ta upp ett nytt, så att man alltid har 3 kort på handen.

Om en spelare inte kan lägga ett kort med högre valör än föregående spelare, måste denne chansa. Spelaren chansar då med hjälp av ett kort från utspelshögen. Om kortet ej är högre får denna spelare ett straff enligt klassiska vänd tia regler, och måste ta upp hela mittenhögen.

Spelets slut

När utdelningshögen är slut, och en spelare blivit av med alla kort på handen, får hen röra de kort som ligger framför hen. Har man tur, har man placerat förslagsvis en kung och några fördelaktiga kort, så att man snabbt blir av med dem. Först när de tre öppna korten är lagda, får spelaren använda de hemliga korten. Beroende på vilka regler ni följer, kan det vara att man inte får gå ut på till exempel klädda kort. Då får spelaren helt enkelt plocka upp från utdelningshögen. Skulle dessa spelkort vara slut mixas mittenhögen på nytt och fungerar som en ny utdelningshög.

Hur spelar man smart?

Kortspel vändtia handlar om att tänka smart, men lika mycket om slumpen. Som du säkert redan förstått av instruktionerna är de bästa korten på vänd tian 2: or, 10: or, 4-tal, ess och höga (klädda) kort. Man kan inte riktigt göra något åt vilka kort man har som hemliga kort, och därför kan spelet sluta dåligt trots att man tänkt smart. Men det kan fortfarande vara strategiskt att lägga ner bra kort på de tre högarna man har, samt spara några på handen. Det finns inget som säger att man inte får fuska, och att behålla t.ex. en tia på handen ett tag kan vara genialt. Lär dig de mest praktiska vändtia regler som finns och kamma hem vinsten varje omgång!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here