Pyramid regler

0
719

Pyramidpatiens är ett roligt och lättspelat kortspel som kan spelas solo eller tillsammans med fler spelare. Det är en form för patiens som spelas med en eller flera klassiska kortlekar på 52 kort. Oavsett om det är för spelkvällen eller förfesten så garanterar vi att ni kommer älska pyramiden kortspel! Målet med pyramid regler patiens är att plocka bort så många kort som möjligt ur, i så få drag som möjligt. Här går vi igenom spelreglerna för er som aldrig spelat pyramidspel kortspel, eller för er som bara måste förfriska minnet.

Pyramidspel kortspel: Förberedelser

I pyramid patiens ska varje spelare ha 52 kort från en klassisk kortlek.

Ett pyramiden spel börjar med att spelaren, eller spelarna placerar och fördelar 28 kort i 3 pyramider på spelbordet. Övriga 24 kort bildar en talong och läggs under pyramiderna mot dig. 2 kort med ett totalt värde på 13 poäng läggs i i en hög med symbolsidan ned.

Målet med patiens pyramiden

Målet med spelet är nu att plocka isär kortpyramiderna så fort som möjligt. Detta gör du genom att börja underifrån på kortspel pyramiden.

Såhär spelar man

För att plocka bort ett kort måste dess värde ligga en valör över eller under värdet på spelkortet. Alltså, om kortet är en 5: a, kan du plocka bort det genom en 4: a eller 6: a.

Kan man eller vill man inte plocka ett kort, får man vända ett kort från talongen under pyramiden. Korten överst i sin talong får kombineras med de översta korten i pyramiden. Kan detta kort plockas bort med hjälp av ett kort i pyramiden läggs de vända korten i en hög. Om inte, plockar man ett nytt kort från talongen och fortsätter så tills man kan.

Poängräkning…

När hela talongen använts, vänder man den och använder den på nytt. Talongen får användas 3 gånger. Har man plockat bort alla kort i pyramiden under första genomgången av talongen, får man gå igenom talongen 2 gånger mer. Kan man kombinera ett kort med det översta kortet i högen får man 50 poäng minus 1 poäng för varje kort som ligger i högen.

Om alla kort plockats bort de två första rundorna av talongen får man gå igenom talongen en gång mer. Då får man 35 poäng minus 1 poäng för varje kort som finns kvar i högen.

Om alla kort i pyramiden plockats bort under 3 rundor av talongen får man 20 poäng minus 1 poäng för varje kvarstående kort. Om det finns kort kvar i pyramiden får man 1 minuspoäng för varje kort.

Spelets slut

En match av patiens pyramid består av 6 stycken patienser. Spelar man tillsammans med någon annan, eller andra, räknar man ihop vem som tjänat ihop flest poäng.

Tips och strategier

Det viktigaste att tänka på när man spelar patienser pyramiden är att man noggrant överväger sina drag. Tänk noggrant innan du plockar bort ett kort. Mest poäng tjänar du när du lyckats plocka bort så många kort som möjligt under ett drag. Lycka till med ditt kortspel pyramid!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here