UNO regler

0
2431
UNO regler

Uno kortspel är en stor favorit bland många och klassas som Sveriges mest sålda kortspel. Oavsett om du aldrig spelet uno förr kommer du älska det! Men det kan vara svårt att komma igång om man aldrig spelat det tidigare. Så hur spelar man uno? För att svara på din frågar går vi här igenom uno regler samt listar smarta strategier. Oavsett om du ska spela uno med vanlig kortlek eller spela uno spel gratis online så läs vidare!

Vad går spelet ut på?

Kortspel uno går ut på att vara den första som går ut med alla kort i handen. Med hjälp av de spelregler och kort uno har är detta dock inte alltid en enkel match. Men om du lär dig spelreglerna utantill så märker du snart att det blir enklare att vinna. Det blir dessutom roligare att spela ju bättre man känner till spelet och skapar strategier.

Förberedelser: hur många kort i uno och hur många spelare?

Uno kan spelas av 2 till 10 spelare. Ju fler desto roligare!

  • En uno kortlek består av 108 uno kort med följande kort:
  • 19 kort med värde 0–9 i varje färg: blå, grön, röd, gul. Totalt: 76 kort
  • 8 stoppkort, 2 i varje färg: blå, grön, röd, gul.
  • 8 vändkort, 2 i varje färg: blå, grön, röd, gul.
  • 8 drag 2 kort, 2 i varje färg: blå, grön, röd, gul.
  • 4 byt färg-kort
  • 4 byt färg + drag 4-kort

Såhär spelar ni uno

Varje spelare drar ett kort. Spelaren med den högsta valören på kortet blir givaren. Därefter blandas kortleken, och varje spelare får 7 kort var. Resten av korthögen ligger med baksidan uppåt på spelbordet. Det översta kortet vänds med symbolsidan uppåt. Om det översta kortet är ett 4 byt färg-kort eller ett 4 byt färg + drag 4 kort, byt översta kortet.

Spelaren till vänster om givaren börjar spelomgången. Spelaren ska matcha det kort som visas överst på mittenhögen med antingen valör eller färg. Men du kan även spela ett av specialkorten (som förklaras nedan). Kan du lägga ett kort ska detta läggas i en ny hög.

UNO!

Om inte du kan dra ett kort måste du dra ett kort från mittenhögen. Kan du lägga ett kort nu, gör det. Om inte, är det nästa persons tur. Innan man spelar sitt sista kort måste man säga “UNO”. Om detta inte sägs, och en motståndare avslöjar dig, får du straff i kortspel. Då ska du plocka upp 4 straffkort. Hinner du säga Uno och spelar ditt sista kort, tjänar du poäng för rundan och ni börjar om med en ny omgång.

Specialkort

Drag 2 kort: Om en spelare lägger detta kort måste nästa spelare ta upp 2 kort. Detta kort får endast placeras på ett kort med samma färg eller ett annat drag 2 kort.

Vändkort: Detta kort byter riktning på spelomgången. Alltså, om spelet innan spelades medurs, spelas det nu medsols. Detta kort får endast placeras på ett kort med samma färg eller ett annat vändkort.

Stoppkort: Spelaren bredvid spelaren som lägger stoppkortet får inte lägga denna omgång. Först nästa runda får hen spela igen. Detta kort får endast placeras på ett kort med samma färg eller ett annat stoppkort.

Byt färg kort: Detta kort gör att spelaren som lägger det får byta färg på omgången.

Byt färg + drag 4 kort: Om en spelare lägger detta kort, får hen först byta färg på omgången. Därefter får spelaren vars tur det är efter att plocka upp 4 kort. OBS. Detta kort får endast spelas om du inte har ett kort i din hand som matchar det kort som tidigare spelades.

Poängberäkning

Beroende på vilka regler uno ni följer finns det två sätt att beräkna poängen på:

  1. När en spelare blir av med alla sina kort på handen, får hen poäng för de kort som de andra spelarna har kvar. Beroende på vilka regler ni har, så sätter ni förslagsvis en gräns på 500 poäng. Den spelare som först fått 500 poäng efter ett antal omgångar vinner.
  2. Poängen beräknas löpande under spelet. Efterhand som omgångarna avslutas, beräknas poängen spelarna fått under varje omgång. När en spelare når ett visst antal poäng, t.ex. 500, vinner den spelaren med lägst poäng.

Variationer av spel Uno

Uno kan antingen spelas av en grupp människor, där varje person tävlar mot varandra. Vill ni göra det till ett lagspel funkar det att spela i par. Då sitter varje par mitt emot varandra och spelar tills en av lagen går ut med ett Uno-kort kvar. Poängräkningen för det vinnande paret baseras på att räkna ihop alla poäng från det motsatta lagets händer. Det finns såklart även en variation av uno-spel. Den klassiska rekommenderas till familjen och vängruppen. Består familjen dock av många barn finns det även uno junior att tillgå.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here