Skitgubbe regler

0
1546
Skitgubbe regler

Utöver sitt lite komiska namn är skitgubbe kortspel faktiskt även ett skitroligt spel! Många av oss har vuxit upp med ett kortspel skitgubbe. Det finns en mängd variationer av spelet, och det är inte ens alla som kallar det för skitgubbe. Det finns spansk skitgubbe, svensk skitgubbe, och så kan man spela skitgubbe online eller med fysiska kort. Oavsett vilken variation av gubbe spel du vuxit upp med, är det oftast samma skitgubbe regler.

Rynkar du på pannan när du hör ordet och frågar dig själv “hur spelar man skitgubbe?”. Förmodligen är detta för att du kallat det något annat, som vänd tia eller finne. Eller så har du helt enkelt aldrig spelat det alls. Oavsett vad så finns denna artikel här för dig. Behöver du helt enkelt förfriska minnet med lite skitgubbe regler, eller lära dig det från start?

Vad går skitgubbe ut på?

Kort historia lång: skit gubbe går ut på att vara den första spelaren som blir av med sina kort. Förloraren, skitgubben, är den med kort kvar när alla andra spelare gått ut. De spelregler skitgubbe har är relativt enkla, och en omgång skitgubbe brukar inte vara så långdragen. Spelet passar 2 till 4 spelare och kräver inte mer än en helt vanlig kortlek.

Kom igång med spelet

Kortleken (52 kort utan jokrar) blandas. Varje spelare får tre kort var som läggs på bordet med symbolsidan nedåt. Därefter delas ytterligare tre kort ut. Dessa tre kort placeras med symbolsidan uppåt på de andra tre korten. Dessa kort är låsta och får ej läggas förrän korten i mittenhögen och på din hand är slutspelade. Slutligen får varje spelare tre kort att ha på handen.

Nu är det dags att tänka strategiskt och byta sina skitgubbe kort som ligger på bordet på ett smart sätt. Alla kör inte med dessa regler skitgubbe, men det gör hela spelet lite mer spännande tycker vi. Du får byta dina tre kort som ligger överst på bordet. Dessa kan du byta med dem du har på handen. Det bästa är att ha så många höga/bra kort som möjligt på bordet. Kortens värde förklarar vi här:

Kortens värde:

 • Ess – i detta kortspel är ess kortet som är värt mest, alltså 14.
 • Kung – 13
 • Dam – 12
 • Knekt – 11
 • Tio – i detta spel kallas tian för en vändtia. Med en tia vänder du hela högen och börjar om på nytt med valfritt kort.
 • Nio – 9
 • Åtta – 8
 • Sju – 7
 • Sex – 6
 • Fem – 5
 • Fyra – 4
 • Tre – 3
 • Två – sänker värdet på högen. Lägger du en tvåa vänder du inte högen som du gör om du lägger en tia. Principen är dock den samma, och du kan lägga vilket kort du vill efter du lagt en tvåa.

Såhär spelar ni skitgubbe

När ni känner er bekanta med alla skitgubbe spelregler och vet de olika värdena på kortet kan spelet köras igång. Bestäm vem som börjar. Oftast kör man efter den med hjärter tre eller en annan trea eftersom detta är ett lågt kort. Därefter ska nästa spelare lägga ett kort i samma valör, ett kort av högre värde eller en tvåa. Varje gång man lägger ett kort tar man upp ett nytt, då man alltid ska ha 3 kort på handen.

Spelet fortsätter tills alla kort i draghögen är slut, och då får man börja spela på sina kort på bordet om man inte har fler i handen. Observera att alla de kort med symbolsidan uppåt först måste läggas. Det är alltså ett spel som kräver tur, då man aldrig vet vilka kort som ligger underst.

Vem vinner?

Första personen som går ut med alla kort vinner. Spelet fortsätter därefter tills alla spelare har slut på kort, och siste man blir utnämnd “skitgubbe”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here