Kortspel för två spelare

0
1060
Kortspel för två spelare

Oavsett om du är med din partner, bästa vän, förälder eller syskon- så är kortspel för två ett roligt sätt att spendera kvalitetstid ihop på! Kanske är ni på semester, åker tåg, har tråkigt på jobbpausen eller helt enkelt har en myskväll ihop. Oavsett situation eller tidpunkt så finns det en mängd olika roliga kortspel för 2 personer som man kan spela för att fördriva tiden. Rota igenom skåpen och ta fram kortlekarna!

Det finns en mängd olika guider och recensioner på nätet. Det finns dessutom en variation av spelregler, och det kan vara svårt att hitta rätt. Här listar vi därför 2 favoriter bland enkla kortspel för två, samt ett kortspel med två kortlekar. Att spela kort är kul, engagerande och fungerar i vissa fall till och med som en form för hjärngympa. Läs vidare för att ta del av kortspel 2 spelare.

Läs även följande artikel

1.    Illvilja och Elakhet

Detta är ett kortspel 2 personer och passar de som är tävlingsinriktade. Oavsett om du spelar med din partner eller ditt syskon så var förberedd på att irritationer kan uppstå. Det är ett kortspel med två kortlekar och jokrar. Namnet härstammar från engelskans “Spite and Malice” eller “Cat and Mouse”. Det finns en mängd olika versioner av spelet, men vi förklarar den klassiska, kanske lite simplare versionen. I spelet rankas kortet med ess som lägst, och går ut på att först bli av med sina kort.

Bägge spelare försöker vara den första som blir av med sin hög av så kallade “utbetalningskort”. Detta gör man genom att spela dem till högar i mitten som börjar med ess och fortsätter uppåt till en kung. Syftet med spelet är alltså att bli av med dina kort först i din hög av utbetalningskort.

Hur spelar man Illvilja och Elakhet?

Varje spelare ska ha 5 kort på handen och 26 kort i sin trave eller hög av “utbetalningskort”. Endast det kort som ligger högst upp bland dina utbetalningskort kan användas. När du lyckats bli av med det översta, vänder du nästa utbetalningskort. I mitten ligger talongen/mittenhögen. Det första kortet i mittenhögen måste vara ett ess, sedan 2, 3 och så vidare följd upp till en kung. Det får inte finnas mer än tre högar i mitten.

Sidohögarna får innehålla kort i valfri ordning. När du spelar till en sidohög får du lägga ett kort i vilken hög du vill. Den enda begränsningen är att man max får ha fyra sidohögar.

Observera…

  • Jokrar är frikort och representerar ett valfritt kort förutom ess. Du får lägga en joker på en sidohög utan att säga vad den representerar. När en joker placeras i mittenhögen representerar den en valör högre än det kort som ligger under.
  • Om en spelare blir av med alla 5 kort på handen utan att spela till en sidohög, får man 5 nya kort och fortsätter spelet.

Hur avslutas spelet?

När en spelare spelat det sista kortet i sin utbetalningshög till en mittenhög vinner denne.  Ett kanske lite avancerat spel, men ett trevligt spel för två spelare. Kom närmre din partner, familjemedlem eller kompis med detta engagerande spel. Men kom ihåg att inte vara alltför tävlingsinriktad, så slipper ni bli ovänner!

2.    Stress

Enkla kortspel för två finns det gott om, och Stress är ett av dessa. Ett aningen mindre avancerat spel än Illvilja och elakhet, men minst lika roligt. Kortfattat är Stress ett kortspel där varje spelare vill bli av med sina kort. Ett väldigt snabbt kortspel två spelare som ni kan färdiggöra inom några få minuter. Det spelas med 52 kort och ingen joker.

Stress tar inte lång tid att lära sig. Det finns ett par olika variationer, vi diskuterar en av dem som är ett kortspel två personer. En variation av Stress är att man endast har en hög i mitten som man bygger på. Vi tycker denna version är aningen tråkigare, och föredrar versionen med två högar.

Hur spelar man Stress?

Varje spelare tilldelas halva kortleken, 26 kort var. Sedan ska varje spelare placera ett kort i mitten av bordet bredvid varandra. Nu ska det byggas stegar på de kort som ligger i deras hög i mitten. Antingen stegar ner, eller upp. Man behöver inte vänta in den andra spelaren, och det ska gå så snabbt som möjligt.

När bägge högar visar samma valör, skall man så snabbt som möjligt skrika “Stress”! Förutom att skrika ska man dessutom slå på motsatt hög. Första spelare till att göra bägge delar vinner omgången, och får dela ut en av högarna till sin motståndare. Observera att det faktiskt kan göra rätt ont att slå på högen om händerna träffar varandra. Vi tycker dock detta gör spelet lite roligare, eftersom man då blir ännu mer stressad!

Observera…

  • Om ingen spelare kan lägga, alltså om ett kort på handen inte passar in i stegen, pausas spelet. Varje spelare tar då upp ett kort från sin plockhög som vid början av spelet.

Hur avslutas spelet?

En spelare vinner spelet när hens kort i sin rad och plockhög är slut. Ett fartfyllt kortspel för två personer som verkligen är något för den tävlingsinriktade. Ett kortspel på två personer som passar att spela med kompisen såväl som syskonen. Men oavsett vilka ni är, så kom ihåg att ett spel som Stress kan göra att man blir en aning irriterade på varandra. Och så kan det göra rätt ont i händerna efter man spelat några omgångar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here