Tvåmanswhist regler

0
1185
Tvåmanswhist kortspel & regler

Tvåmanswhist, eller tysk whist som det även kallas, är ett rätt udda spel för två personer som är älskat av många. Spelet är uppdelat i två nivåer. I den första nivån tävlar spelarna om att vinna och lägga till värdefulla kort på sin hand. I den andra nivån, försöker spelarna i en riktig stickspels-form att vinna majoriteten av stick. Tack vare dessa två nivåer av spelet har 2 mans vist blivit ett så intressant och omtyckt kortspel. Det är egentligen ett rätt enkelt kortspel, men kan vara knepigt om man aldrig spelat stickspel förr. Därför har vi underlättat det för dig med denna guide.

Såhär fungerar tvåmanswhist kortspel

Tvåmansvist spelas bäst av två spelare. Varje spelare får 13 kort var, och resterande läggs på bordet med symbolsidan neråt. Det översta kortet vänds med symbolsidan uppåt, och detta bestämmer trumffärgen.

Målet med tvåmanswhist

Vist kortspel består av två nivåer. I det första steget, när kort ligger kvar i mittenhögen, tävlar spelarna om att vinna så bra kort som möjligt. Dessa kort får de behålla i deras händer. Detta förbereder dem för resterande 13 stick.

När korthögen i mitten tagit slut, är målet att vinna majoriteten av de resterande 13 sticken. Det är spelaren som vinner majoriteten av dessa sticks som behåller och vinner handen.

Spelets gång

Spelet spelas som i en normal omgång whist kortspel. Personen som inte är givaren börjar och därefter fortsätter vinnaren av föregående stick. Vinnaren av sticket drar upp det översta kortet från mittenhögen och lägger det i sin hand. Förloraren drar nästa toppkort, med symbolsidan nedåt, och lägger det i sin hand utan att kolla på det. Vinnaren vänder kortet i mittenhögen med symbolsidan uppåt, och fortsätter till nästa stick.

Spelet fortsätter såhär tills 13 sticks blivit spelade.

När hela mittenhögen är tömd lägger spelarna ihop antal stick de vunnit. Det är spelaren som vunnit majoriteten av dessa 13 sticks som klassas som vinnare. Dessa spelas ut med standard stickregler:

Stickregler:

  • Spelaren måste, om möjligt, följa föregående korts färg.
  • Om du inte kan, får du spela med valfritt kort.
  • Tricket vinns av den högsta trumf som spelas till den.
  • Om inga trumfer spelats, vinns sticket av det högsta kortet i färgleden.

Variationer…

Tvåmanswhist är en variation av det klassiska 4 mans whist och spelas istället med två personer. Är ni ett gäng på flera rekommenderar vi fyramanswhist. Det är kanske lite krångligare men minst lika roligt och betydligt mer engagerande!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here