Brännboll regler

0
858
Brännboll regler

Brännboll har förmodligen blivit spelat av alla som vuxit upp i Sverige. Alla minns vi väl känslan av ett brännbollsrack i handen och en hel klass som står och stirrar på dig när du skjuter iväg bollen? Glädjen när du hann springa runt alla fyra koner och lyckades kamma hem poäng till ditt lag.

Brännboll är en kär favorit bland många. Men lika många av oss har svårt att komma ihåg de exakta brännbollsregler som finns. Kanske du ska lära några internationella vänner hur man spelar, eller dina barn? Då rekommenderar vi att du läser vidare, eftersom vi diskuterar de brännboll regler som finns och hur man spelar!

Målet med brännboll

Målet med bränboll är att slå en tennisboll med ett brännboll slagträ och tjäna ihop poäng till ditt lag. När bollen träffats måste du springa runt fyra baser (normalt markerat med orange:a koner) för att vinna en runda. Det lag som rundat flest koner när spelet är slut vinner.

Förberedelser och utrustning

Det rekommenderas alltid att man spelar brändboll på så stor yta som möjligt, för att förhindra olyckor. En rastgård eller fotbollsplan rekommenderas framför en trädgård med närhet till fönster och grannar. Fyra koner placeras i en stor kvadrat, med lika mycket avstånd till varandra.

För att spela brännboll, eller Rounders som brännboll engelska heter, behövs ett 2 bra brännbollsrack. Det ena slagträt ska vara platt, och det andra mer rundat, likt ett basebollrack. Det platta är enklare att slå med, men det rundade ger mer kraft och gör att bollen kommer längre. Bollen som används är en helt vanlig tennisboll.

Brannboll består av två lag som delar upp sig på inne- respektive utelag.

Kör igång

Det lag som första rundan är innelaget börjar med att slå bollen med brännbollsracket. Spelarna i innelaget ställer upp sig på kö. Första slagmannen får tre försök på sig, misslyckas den efter 3 försök får hen kasta bollen. Sedan fortsätter det tills alla spelare i kön skjutit en boll.

När en boll skjutits iväg, springer slagmannen så snabbt den kan och försöker runda alla koner på planen. Målet är att lyckas komma tillbaka till sitt fält innan motståndslaget “bränt” spelaren. Om en spelare från innelaget är mellan två koner när utelaget “bränner” denne, måste slagmannen gå tillbaka till föregående kon. Först när nästa slagman slår iväg en boll får hen springa igen.

Innelaget får alltså poäng för varje deltagare som tagit sig runt alla koner, in tillbaka i kön. Om en spelare lyckas runda alla koner på sitt slag (helvarv), ger detta högre poäng.

Att vinna på brännboll

När spelet avslutas räknas alla poäng ihop. Laget med flest poäng förklaras som vinnare. Om spelet är oavgjort blir det vinnande laget det lag som fått flest “helvarv”.

Regler brännboll

  • En person kan bli bränd om denne tjuvstartar, genar eller ej passerar konens centrumlinje med främre delen av bröstet.
  • Brännaren MÅSTE stå på brännplattan när bollen slås och när den säger “bränd”.
  • Ogiltiga slag: Om bollen ej träffas. Om bollen tar mark innan den placerat slaglinjen. Om slagmannen träder ovanför slaglinjen vid slag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here